Darmklachten

De dunne darm in het lichaam sluit aan op de maag en is bij een gemiddeld mens 6 meter lang. Echter kunnen er verscheidene klachten ontstaan bij mensen, waardoor zij naar verloop van tijd klachten in de buik zullen vernemen.

Malabsorptie

Een veelvoorkomend probleem is de aandoening malabsorptie. De functie van de dunne darm is om energie- en bouwstoffen uit voedsel te halen, zodat deze verdeeld kan worden over de rest van het lichaam. Wanneer er zich problemen voordoen om verschillende redenen, dan wordt er gesproken over malabsorptie. In dat geval worden de voedingsstoffen onvoldoende afgebroken tijdens de vertering. Dit kan ook een gevolg zijn van de aantasting van het slijm aan de binnenkant van de dunne darm. Dit kan worden veroorzaakt door de ziekte van Crohn, de coeliakie of andere ontstekingen. Het kan ook worden veroorzaakt doordat de alvleesklier onvoldoende spijsverteringssap aanmaakt. Daardoor kan de voeding ook niet goed worden verteerd. Dit is ook waar mensen met lactose-intolerantie last van hebben. Door te weinig van het enzym lactase aan te maken, zijn zij niet in staat om deze producten op correcte wijze te verteren.

Door Malabsorptie kun je verschillende klachten krijgen, zoals dunne ontlasting, buikpijn, een opgeblazen gevoel of flatulentie.

Prikkelbare Darm Syndroom

Een ander veelvoorkomend probleem met darmproblemen is PDS (prikkelbare darm syndroom). Ongeveer een 0,5 tot 2% van de mensen in Nederland heeft hier last van. Er is nog niet veel duidelijk over de oorzaken van deze aandoening, maar mensen die hieraan lijden, hebben soms bijna elke dag last van dunne en een wisselend ontlastingspatroon. Naast de ontlastingsproblemen, een opgeblazen gevoel, buikkrampen, misselijkheid en flatulentie, kan het zorgen voor vermoeidheid en depressieve klachten.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *