Misselijkheid

Een misselijk opgezetteBraken buik kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. Over het algemeen is misselijkheid meer een vervelende aandoening dan dat het ernstige kwaad kan. Toch is het gewenst om er zo spoedig mogelijk vanaf te zijn. Om er wat tegen te doen is het zaak om zo duidelijk mogelijk in kaart te brengen waar de misselijkheid door wordt veroorzaakt. Misselijkheid wordt aangestuurd door een signaal afkomstig van de hersenen.

Oorzaken misselijk volle buik

Er zijn vele verschillende oorzaken waarvan men misselijk kan worden. Dat kan gebeuren door iets verkeerds te eten of te drinken, teveel te eten/drinken, drugsgebruik, migraine, griep, allergie, reizen, zwangerschap, menstruatie etc. Bij het misselijk worden geeft het lichaam een signaal aan de hersenen dat er iets mis is in het lichaam. Dit kan braken tot gevolg hebben, wat totaal niet erg is. Integendeel, braken is een reactie om de schadelijke stoffen (die mogelijk de misselijkheid veroorzaken) te verwijderen uit het lichaam. Er zijn zelfs mensen die niet durven te braken. Dit wordt Emotefobie genoemd. Hiervoor is zelfs een therapie ontwikkeld, waarbij deze mensen wordt geleerd om het niet erg te vinden om te braken.

Wat zelf te doen tegen misselijkheid

Er zijn een aantal methodes die je zelf kunt ondernemen om de misselijkheid tegen te gaan. De eerste methode hiervan is zojuist al genoemd. Simpelweg, braken. Ondanks dat het niet prettig is, zal het een opluchting zijn tegen de misselijkheid. Een andere onbekende tip is om cola te drinken als je misselijk ben. Door de cafeïne in cola wordt de darmperistaltiek versterkt en koolzuur prikkelt de maag. Cola stimuleert het boeren en poepen. Wanneer je misselijk bent of last hebt van voedselvergiftiging is het goed om je maag te legen. Daarnaast kun je vele andere tips opvolgen, zoals rust nemen, een luchtje scheppen, een glas water drinken, afleiding zoeken etc.

Huisarts raadplegen

Indien je last hebt van een misselijk opgezette buik voor of na het eten dan kan dat ook zijn gerelateerd aan opgepropte emotie’s die je Huisarts raadplegen misselijkheiddwars zitten. Het hoeft dus niet altijd direct aan het eten zelf te liggen. Wanneer je hier meer dan drie weken last van hebt wordt het aangeraden om de huisarts raad te plegen. Daarnaast moet je de huisarts raadplegen wanneer het braken zeer ernstig wordt. Dit is het geval wanneer het meer dan een uur aan een stuk duurt, het veel pijn doet of er bloed is het braaksel te constateren is.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *